Ga naar hoofdinhoud

Zo helpt ExceptionAll in de praktijk

Wij helpen de langdurige zorg digitaal innoveren. Dat doen we met behulp van onze helpdeskdienst, door onafhankelijk advies te geven en via promotie en training. Zo staat het op onze website, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Dat is namelijk echt het sleutelwoord in ons vakgebied. Veel digitale middelen zijn heel mooi in theorie, maar echt praktisch worden ze pas met de juiste implementatie.

Voordat ze ExceptionAll begon, zag onze oprichter Maartje van Hees het daar nog wel eens misgaan in de zorg. “Een van de factoren die daarvoor zorgde was een gebrek aan ondersteuning voor de eindgebruiker. En dan heb ik het niet alleen over de zorgmedewerkers zelf, maar zeker ook de cliënten.”

ExceptionAll begon daarom als een helpdeskdienst, bedoeld om zorgorganisaties te ondersteunen met de vragen die zij kregen van medewerkers en cliënten over alles wat met ICT en digitale middelen te maken heeft. En dat zit ‘m vaak in heel ‘simpele’ dingen: “Waar we heel veel helpdeskvragen over krijgen is digitale tv en internet. Je kan je voorstellen: die kastjes ertussen, meerdere afstandsbedieningen, daar kan al veel mee misgaan. In de coronatijd is beeldzorg ook enorm opgekomen natuurlijk. Dat is wel een blijvertje.”

“We zijn op dit moment met zeven mensen en het is echt een heel grappige mix van wat mensen kunnen. De ene is heel handig als het gaat over internettoepassingen, de ander met mobiele apparaten. En iemand anders is weer heel goed met besturingssystemen. De mensen die bij ons rondlopen hebben ook allemaal wel op de een of andere manier een zorgachtergrond. Hetzij omdat ze zelf zorgvrager zijn, hetzij omdat ze ooit als zorgmedewerker hebben gewerkt in deze branche.”

Dat werken met mensen die zelf ervaringsdeskundig zijn, zorgt niet alleen voor een betere helpdesk, het bracht de organisaties waarvoor wij werkten ook op ideeën. “Op een gegeven moment begonnen klanten te vragen of wij hun eigen cliënten niet konden helpen opleiden tot helpdeskmedewerker. ‘Jullie hebben het gedaan met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, onze cliënten hebben ook een afstand tot de arbeidsmarkt’. Ja, dat concept is natuurlijk nog tien keer mooier.”

“Inmiddels is ons werk voor ongeveer 60% het begeleiden van helpdesks door de organisaties zelf. De cliënten die dat doen zijn niet iedere dag aanwezig en soms is de werkdruk te hoog. Dan springen we bij. Dat is een stukje kwaliteitsbewaking. Voor de rest geven we advies over bijvoorbeeld het inzetten van tv-oplossingen binnen verpleeghuizen. Of over het bijwerken van voor cliënten bedoelde websites met informatie.”

Daarbij is een stukje zelfstandigheid teruggeven aan de cliënt altijd het uitgangspunt. “Dat varieert van gewoon zorgen dat mensen hun middelen krijgen tot iemand helpen die echt geen geld heeft maar helemaal gek is op games spelen en waarvan zijn pc is stukgegaan. Ja, dat is dan een oude pc van tien jaar oud, maar als je die gewoon weer repareert en een beetje upgradet zodat de games net wat lekkerder lopen. Voor die man was dat de enige hobby die hij had en zo kan hij weer jaren vooruit. Dat zijn de mooie voorbeelden.”

Back To Top